Graveltennis

In april openen de buitenbanen weer. Dit is smullen voor gravelspelers en balen voor de hardcourtspelers. Om je goed voor te bereiden hebben we enkele tips om goed te spelen op gravel.

Snelheid van de bal na de stuit

Spanjaard Rafael Nadal is de meest recente speler van een lange lijn van spelers, die gebruikt maakt van zijn liefde voor gravel om bovenaan de wereldranglijst te komen.

De ondergrond
Gravel is een natuurlijke ondergrond. Het wordt gemaakt van gemalen steen, die soms nog bewerkt is.Op Roland Garros is de ondergrond gemaakt van natuurlijke klei, gemengd met gemalen baksteen die de oppervlakte bedekt.

Deze bovenste laag geeft de bal ook die extra grip, waardoor gravel ook de bal langzamer laat opstuiten.

Als een bal op gravel met 108 km/u wordt geslagen, zal deze met 64 km/u opstuiten. Dit is maar 59% van de originele snelheid, waardoor een groot deel van de snelheid dus verloren gaat in tegenstelling tot hardcourt of grasbanen.

Maar de gemalen baksteen zorgt er wel weer voor dat de spelers kunnen glijden over de tennisbaan. De korrels fungeren dan als een soort kogellagers tussen de baan en de tennisschoen.

Rafael NadalDe invloed op de bal
Spaanse gravelspelers staan bekend om hun zware topspin slage, om extra grip te krijgen op de tennisbaan.Hierdoor springen de ballen hoog op en wordt de tegenstander gedwongen om de bal op schouderhoogte terug te spelen. Dit maakt het weer moeilijker om winners te slaan.

Je ziet het effect/rotatie van de bal. Bij slice blijft de bal laag en wordt de bal vertraagd. Bij topspin stuit de extra hoog op.

Maar gravel is veranderlijk. Wanneer het heeft geregend of de baan is vochtig, dan nemen de ballen de vocht op en worden extra zwaar. Hierdoor wordt de bal nog meer vertraagd en wordt het nog moeilijker om winners te slaan.
Daarentegen, als het warm en zonnig en de baan is droog, dan schiet de bal meer door na de stuit. Hierdoor lijkt gravel weer meer op een hardcourt-baan.

Daarom moet je flexibel en geduldig zijn op gravel. Soms moet je echt schaken. Het zal je niet lukken om winners te slaan, tenzij je echt een supershot in je arm hebt!

De invloed op de speler
De lange rallys die je ziet bij gravelspelers, geeft hen vaak de kans en tijd om zichzelf in een rally terug te knokken. Zeker bij een gemiddelde rally van 10-15 slagen.Hierdoor zijn spelers met een hoog uithoudingsvermogen � korte krachtsuitspattingen verdeeld over een lange tijd - in het voordeel.

Guillermo CoriaSnelle en potige spelers als Guillermo Coria zijn hierdoor in het voordeel. Een belangrijk deel van graveltennis is je voetenwerk. Je beweegt anders, omdat je nu je glijbewegingen moet timen om afstanden sneller te overbruggen.

Wanneer je niet glijdt, kost je dit zeker twee meter. Hierdoor kun je minder snel herstellen na een slag en ben je sneller uit positie. Het kan dus het verschil uitmaken tussen een punt winnen of verliezen.

Graveltactiek
Spelers die goed zijn op andere ondergronden, hebben vaak moeite om op gravel uit te voeten te kunnen.

Jimmy Connors, John McEnroe, Boris Becker en Pete Sampras staan erom bekend dat zij nog nooit een graveltoernooi hebben kunnen winnen.
Andre Agassi heeft deze trend kunnen doorbreken door met zijn hoge tempo de tegenstander op alle ondergronden onder druk te kunnen houden.

Wanneer je niet dicteert op gravel, betekent dit dat je flink zult moeten lopen, stoppen en glijden.

Gravel is de beste ondergrond om een drop-shot te spelen.
Maar je moet in iedere rally werken om de opening te creeeren voor de winner. Het is bijna een kunstvorm om een goede gravelspeler te zijn. Daarom is het voor graveltennissers weer moeilijk om te winnen op snelle en harde banen.

Lees/Plaats reactie: 1 |Plaats deze tennistip op eKudos Plaats deze tennistip op Nujij.nl Tip deze tennistip op Hyves Deel op Twitter 04-2011 Ramon
Reacties
Graveltennis, Tenniis 4 Liife 15 mei : 13:49 Reageer hierop

Ow.. Wat leuk. Ik ben ook gravelspeler. Ik kan nerges anders op spelen. Dus ik ben kunstenaar:D (grapje;P)

Reageren? Eerst inloggen of aanmelden. Klik hier om aan te melden
Tennis leren met leertennis.nl | (c) 2006-2015