Winnen van de prikker

Een van de moeilijkste en zwaarste tegenstanders op recreatief niveau is de �prikker�, de speler die iedere bal hoog en vrij diep terug speelt (maanballen). Meestal ook nog eens met veel topspin.

En geef hem/haar eens ongelijk, het is een slimme tactiek, omdat het makkelijk uit te voeren is. Zolang je maar fit en geduldig bent, brengt dit speltype weinig risico�s met zich mee.

Maar hoe versla je nu zo�n speler? Over het algemeen kiest de prikker voor deze tactiek, omdat ze niet zeker genoeg zijn om meer aanvallende ballen te slaan. Daarom slaan ze de ballen hoog en diep om meer ritme te krijgen. Dit kun je gebruiken om zelf je voordeel mee te doen.

Het beste recept om de prikker te verslaan is zelf zeer geduldig te spelen, zonder zelf te gaan prikken, en te wachten op kansen om aan te vallen. Lok de aanval uit door de prikker aan het lopen te houden en de ballen dus te spreiden over het veld, en wacht totdat je zo kunt aanvallen en kunt doorstormen naar het net.

Eenmaal aan het net zul je zien dat een prikker meestal een lob speelt om de netspeler te passeren. En dit wordt moeilijker wanneer ze een lob moeten spelen als ze niet goed voor de bal staan of uit balans zijn, dit dwing je af door een degelijke aanvalsbal te spelen. De lob is daardoor vaak niet hoog genoeg en geeft jouw de kans om te scoren met een hoge volley of smash.Iemand die constant hoge en vaartloze ballen speelt, vindt het niet fijn en kan niet plotseling snelle en lage ballen spelen.
Als jij aan het net staat dwing je de prikker om een slag te spelen die hij/zij niet graag speelt of kan spelen en daarom komt er dus bijna altijd een lob.

Wanneer je zelf snel genoeg bent en zelfvertrouwen hebt in je slagen, kun je een prikker naar het net lokken. Prikkers houden niet van volleren en/of kunnen over het algemeen niet volleren. Met een drop-shot of korte slicebal dwing je de prikker om naar het net te komen. Een lage bal spelen is dan vaak al goed genoeg om de fout af te dwingen of een zwakke bal terug te krijgen die scoorbaar is.

Tevens zorg je door het aangeven van een aanvalsbal ervoor dat de prikker initiatief moet gaan nemen, dit vinden ze ook niet fijn. Want ze hebben liever dat jij initiatief neemt en zo gaat forceren en de fout maakt.

Kortom, geduld en loeren op de aanval is de beste manier om een prikker terug te prikken.


Lees/Plaats reactie: 3 |Plaats deze tennistip op eKudos Plaats deze tennistip op Nujij.nl Tip deze tennistip op Hyves Deel op Twitter 01-2011 Ramon
Reacties
Winnen van de prikker, burstel 13 apr : 09:50 Reageer hierop

Ik herken mezelf heel erg in dit spelerstype "de prikker".

Ik sla inderdaad met veel topspin vanuit de baseline en heb een hekel aan volleren.

Wat heb je voor tips voor dit type speler ?
Re: Winnen van de prikker, Ramon 13 apr : 10:34 Reageer hierop

Mijn advies aan de prikker zou het aanleren van een wapen zijn. In de meeste gevallen zal de forehand de betere slag zijn, dus probeer hier een aanvallendere slag van te maken.
Loop veel om de backhand heen, als prikker ben je hier snel genoeg voor, en maak hoeken met de forehand.
De ballen hoeven in eerste instantie niet direct het punt op te leveren, maar indirect geeft het de tegenstander al extra druk.
Doe dit wel vanaf het begin van de wedstrijd en accepteer af en toe een fout hierbij. Als je deze tactiek gaat toepassen op 4-4 of 5-5 in de set, dan is het te laat en lukt het of durf je het niet meer te doen.

Winnen van de prikker, Sportdude 22 mrt : 00:06 Reageer hierop

Meer tips op -link-

Reageren? Eerst inloggen of aanmelden. Klik hier om aan te melden
Tennis leren met leertennis.nl | (c) 2006-2015