Backhandslice slaan

Een venijnige slag of sla je alleen maar backhandslices. Hoe dan ook, we gaan eens uitleggen hoe en wanneer je deze slag het beste kunt slaan.


Introductie
Het slice (snijden) effect krijgt je door met het racket onderlangs de bal door te borstelen.
Dit effect zorgt voor een lagere en vlakkere bal over het net, die ook laag blijft na de stuit.

Henman gebruikt zijn slicebackhand om mee aan te vallen naar het net; het effect (de spin) zorgt ervoor dat de bal laagt blijft bij de tegenstander en deze dwingt om de bal omhoog te spelen. Hierdoor kan Henman weer makkelijker volleren.

De Williams zusjes gebruiken de backhandslice als een verdedigende slag wanneer ze zich moeten uitstrekken om een bal te slaan. Slice is makkelijker te slaan als je uitgestrekt bent en de lage stuit maakt het voor je tegenstander weer moeilijker om aan te vallen.STAP 1
Zoals bij alle groundstrokes (slagen vanuit het achterveld) is voorbereiding zeer belangrijk.
Voor de backhandslice gebruiken we de continentalgreep.
Vanuit jouw basispositie draai je je schouder zo in, zodat de schouder van je slagarm wijst naar de bal.


STAP 2
Wanneer je indraait voor de backhand, zal je zien dat hier het verschil begint ten opzichte van een topspinslag.
Op het moment dat je ziet dat de bal naar je backhand komt, haal je je racket naar achteren door je schouders in te draaien.
Wanneer je indraait, breng je je racket omhoog met je �zwakke� hand, waardoor de racketsnaren bijna achter je hoofd komen te zitten.


STAP 3
Wanneer je in positie gaat komen, zet je jouw lichaamsgewicht op je achterste voet. En hoe korter de bal bij je komt, verplaats je het gewicht naar de voorste voet, waardoor je in de slag gaat leunen.
De racketzwaai moet een snijdende beweging zijn, van hoog naar laag en waarbij de snaren onderlangs de bal wrijven. Hierdoor krijgt de bal die venijnige backspin (terugdraaiend effect).


STAP 4
Probeer van hoog naar laag te zwaaien, waarbij je doorzwaai naar de plaats waar de bal naartoe moet worden geslagen.
Je zwakke hand zwaait uit naar achteren, om in evenwicht te blijven.


Extra aandachtspunten bij de backhandslice:
- Let erop dat je doorzwaait naar voren, naar het mikpunt. Wanneer je doorwaait naar onderen, krijgt de bal teveel backspin en krijg je een stopbal.
- Met backhandslice is het (bijna) niet mogelijk om iemand (aan het net) te passeren.
- Gebruik slice ook om iemands spel te ontregelen of een speler met een extreme topspin greep het leven zuur te maken. De bal blijft laag en daar houdt een topspinspeler niet van, dan komt hij/zij niet meer goed onder de bal.


Lees/Plaats reactie: 7 |Plaats deze tennistip op eKudos Plaats deze tennistip op Nujij.nl Tip deze tennistip op Hyves Deel op Twitter 03-2011 Ramon
Reacties
Backhandslice slaan, Gautier Maes 08 jun : 18:47 Reageer hierop

als je met een slicebal op wil komen naar het net probeer deze dan tegen de zijlijn aan te spelen de bal zal daardoor wat zijwaarts kaatsen en het zal moeilijker zijn voor de tegenstrever om een passing shot of passeerslag te slaan (dit heb ik zelf al ondervonden )
Backhandslice slaan, Thomas.. 14 sep : 19:21 Reageer hierop

Eerst lukte de backhand slice bij mij nooit omdat ik teveel naar onderen deed en niet genoeg naar voren heb ik nu ondervonden.
Backhandslice slaan, paulleduc 19 sep : 00:08 Reageer hierop

De slice geslagen bal lijkt me procentueel minder kans op slagen dan 'n topspingeslagen bal , is dit juist , en hoe argumenteer je de evt weerlegging ?
grt paul leduc
Re: Backhandslice slaan, Ramon 19 sep : 09:24 Reageer hierop

Dat ligt eraan wat het doel is van je backhandslice.
Een slicebal sla je vaak als noodoplossing, omdat je geen tijd en ruimte meer hebt voor de topspinslag. Of om het tempo uit een rally te halen. Of om de bal laag te houden omdat de tegenstander hier moeite mee heeft.
Om een netspeler te passeren is een slicebackhand weer minder als oplossing.
Dus afhankelijk van het tactische doel, is het spelen van slice of topspin een optie.
Backhandslice slaan, jack 25 sep : 15:23 Reageer hierop

Is de greep bij een backhand slice dezelfde als bij een forehand slag of moet je je raket iets draaien in je hand
Re: Backhandslice slaan, wda65 04 dec : 12:31 Reageer hierop

Ik speel een uitstekende BH-slice op B-niveau met een semi-continental. Wat ik wil zeggen is dat het niet voor iedereen hetzelfde is. Het belangrijkste is dat je racketblad lichtjes open tot verticaal in het contactpunt is en dat je racketpad van hoog naar laag gaat. Ook dien je voldoende racketkopsnelheid te hebben om je 'target' te bereiken.
Backhandslice slaan, Ramon 26 sep : 12:06 Reageer hierop

Voor de backhand slice gebruik je de continental greep.

Reageren? Eerst inloggen of aanmelden. Klik hier om aan te melden
Tennis leren met leertennis.nl | (c) 2006-2015