Tips voor kindertennis

Tennisplezier kinderenHoe beleeft uw kind meer plezier aan tennis en/of tips om een goede tennisstart te maken. Zoals welke tennistrainer, zelf uw kind trainen, toernooien spelen en meer.
8 vragen en 8 antwoorden.

1. Op welke leeftijd kan een kind starten met tennisles?
2. Wat voor soort tennisles is het beste?
3. Hoe kies ik een goede tennistrainer?
4. Hoe kies ik een goede tennistrainer?
5. Wanneer is een kind klaar voor tennistoernooien?
6. Is het goed om mijn kind zelf tennis te leren?
7. Welke racketmaat is het beste voor mijn kind?
8. Mijn kind verliest interesse in de tennissport, wat moet ik doen?V. Op welke leeftijd kan een kind starten met tennisles?

A. Sommige kinderen beleven op hun derde al plezier aan het leren van tennis, sommige zijn hier op hun vijfde klaar voor. Maar bijna alle kinderen zijn hier op hun zevende klaar voor, ervan uitgaande dat ze tennis leuk vinden. De belangrijkste vaardigheden voor een kind om tennisles te volgen zijn geconcentreerd kunnen opletten en simpele instructies kunnen opvolgen. En in groepslessen is het kunnen onderscheiden van links en rechts handig. Hoeveel plezier een kind geeft aan tennisles hangt ook vaak af van de ouders hun geduld. Als zij ongeduldig worden, zal het kind dit meestal merken en het plezier aan tennis(les) verliezen.


V. Wat voor soort tennisles is het beste?

A. Sommige kinderen hebben andere kinderen nodig om plezier te hebben, voor hen is groepsles dus de beste optie. Voor jeugdige beginners zijn de oefeningen en spelletjes die in een groep worden gedaan ook leuker.
Als een kind zich op zijn gemak voelt om alleen te trainen met een trainer, dan zal priv?les het hoogste rendement opleveren. Semi-priv?-lessen zijn soms een ideale tussenoplossing. Waarbij het wel belangrijk is dat de trainingspartner van gelijke sterkte en motivatie is, anders werkt dit weer demotiverend. Zeker wanneer een van de twee meer getalenteerd is dan de ander, is dit natuurlijk niet goed voor het zelfvertrouwen van de mindere speler.


V. Hoe kies ik een goede tennistrainer?

A. Het succes tussen een trainer-leerling relatie is, meestal, afhankelijk van de juiste match van karakters. Maar voor de meeste kinderen is een goede tennistrainer iemand die:

  • veelvuldig aanmoedigt op een positieve manier
  • even goed kan omgaan met kinderen die minder snel leren, als met getalenteerde kinderen
  • zich kan aanpassen aan de stijl van de leerling, in plaats van copies van zichzelf te willen maken
  • zijn leerpunten goed kan onderbouwen, waarom men iets moet doen
  • plezier brengt in de tennissport
  • een heeft tennisstudie gevolgd; een trainersdiploma heeftV. Wanneer is een kind klaar voor tennistoernooien?

A. Een minimaal vereiste voor een beginnende toernooispeler is zo goed kunnen serveren, zodat de servicegames niet verloren gaan door dubbele fouten. Teveel dubbele fouten is onplezierig voor beide spelers. Wanneer de service zonder moeite kan worden gespeeld, kunnen er ook daadwerkelijk punten worden gespeeld en zal uw kind ook plezier beleven aan het spelen van wedstrijden.
Het eerste tennistoernooi kan veel plezier opleveren, maar het kan een kind ook tegenvallen. Ouders moeten hier rekening mee houden en geduld hebben. Als een kind plezier beleeft aan het spelen van toernooien, zeker tegen gelijkwaardige tegenstanders, en het plezier in tennis wordt niet uit het oog verloren, zal dit het tennisplezier alleen maar verhogen. De beste toernooien zijn toernooien met poulewedstrijden. Het kind speelt op die manier meerdere wedstrijden, verliest en wint en eindigt meestal met een aantal gewonnen en verloren partijen.
Een toernooi met afvalschema kan demotiverend werken, zeker als het kind ongelukkig loot en steeds in de eerste ronde wordt uitgeschakeld. Er zijn natuurlijk ook kinderen die dit begrijpen en het voor lief nemen, maar sommige denken hier mee om te kunnen gaan en verliezen op deze manier hun tennisplezier.


V. Is het goed om mijn kind zelf tennis te leren?

A. Sommige kinderen luisteren minder snel naar hun ouders dan naar een tennistrainer. En een tennistrainer heeft verstand van de tennistechnieken en, nog belangrijker, hoe hij/zij deze op de juiste manier moet aanleren. Ouders en kinderen die meer tijd samen doorbrengen is altijd goed en sommige ouders kunnen hun kinderen goed onderwijzen. Maar hoe goed de ouder zelf kan tennissen en zelf getraind is, een grondige studie van tennisboeken is geen overbodige luxe voordat iemand zelf gaat lesgeven. Een beginnende tennisser die de basis niet goed krijgt aangeleerd, zal later tegen problemen aanlopen die voorkomen hadden kunnen worden, door een opgeleidde tennistrainer.


V. Wat is de beste manier om te oefenen met mijn kind?

A. Als uw kind tennisles krijgt, kunt u de vooruitgang flink bevorderen door met hem/haar te gaan tennissen. Hoe meer een kind tennist de te beter, maar zelfstandig oefenen kan ook eindigen in het verkeerd aanleren van tennistechnieken en zo tegengesteld werken. Vraag aan de tennistrainer waar u op moet letten als jullie zelf gaan oefenen. U hoeft niet zo nodig iets nieuws aan te leren, maar kan uw kind herinneren aan de punten die in de training zijn behandeld. U kunt altijd aan de trainer vragen een en ander nader uit te leggen.
U kunt de ballen aangooien bij een beginnend tennissertje of rally?s spelen met een gevorderd spelertje. Vooral rally?s spelen zijn een perfecte training en zeker het doornemen van verschillende spelsituaties.


V. Welke racketmaat is het beste voor mijn kind?

A. Welk racket het beste past bij uw kind ligt aan de lengte van het racket, de leeftijd van het kind, lengte en niveau/ervaring. In dit artikel vindt u alle informatie >>>


V. Mijn kind verliest interesse in de tennissport, wat moet ik doen?

A. Tennis kan wellicht niet de juiste sport zijn voor uw kind of wellicht heeft ze gewoon even een tennispauze nodig. Maar het probleem kan ook zitten in het feit dat hij/zij niet de juiste aandacht voor de sport krijgt. Een bevlogen en creatieve trainer kan wonderen verrichten om het tennisplezier weer terug te krijgen, zelfs in een goedkope(re) groepsles.
Meer of zelfs minder spelen met uw kind kan ook een verschil maken. Andere vragen stellen over de wedstrijden kan helpen, zeker als u de focus op het tennisplezier verliest en verlegt naar uw persoonlijke prestatieve doelen dan die van uw kind.
Uw kind mist wellicht zijn/haar vrienden. Als geen van de vrienden tennis speelt, probeer dan een groepje te vinden met kinderen die tennis leuk vinden van zijn/haar eigen leeftijd. Grote kans dat het klikt en er naar uit wordt gekeken om hen te zien en het tennisplezier weer terugkomt.Lees/Plaats reactie: 1 |Plaats deze tennistip op eKudos Plaats deze tennistip op Nujij.nl Tip deze tennistip op Hyves Deel op Twitter 01-2011 RamonTennis leren met leertennis.nl | (c) 2006-2015