Anticiperen op je tegenstander

Geen conditie of te traag? Anticipatie kan het antwoord zijn om niet te luisteren naar de conditietrainer.

Vantevoren weten wat je tegenstander gaat doen? Door middel van anticipatie kun je snel inschatten wat de volgende slag van je tegenstander wordt. Hoe sneller je kunt anticiperen, oftewel inschatten wat gaat komen, hoe sneller jij jouw antwoord klaar hebt en je tegenstander voorspelbaar wordt.

Er zijn een aantal anticipaties waarbij je jouw tegenstander een stapje voor mee kunt zijn. We behandelen er vier.

Bewegingsanticipatie
Aan de hand van de voorbereidende bewegingen van je tegenstander, zie je welk effect , welke richting en/of welke snelheid deze aan de bal gaat geven.
Wanneer iemand bijvoorbeeld de hoek in moet en heet racket hoog voorbereid, dan zal er hoogstwaarschijnlijk een slicebal worden geslagen.

Balbaananticipatie
Aan de hand van de balbaan van de opkomende bal zie je vaak al of dit een moeilijke of makkelijke bal voor jouw wordt. Is de bal hoog en snel, dan zul je flink aan de bak moeten. Is de balbaan echter laag en langzaam, dan zul je wellicht kansen krijgen om aan te vallen of.
Tevens geeft het effect ook aan wat er gaat gebeuren na de stuit van de bal, en dit kun je ook aflezen tijdens de beweginsanticipatie.

Situatie-anticipatie
Aan de situatie kun je vaak al veel voorspellingen hangen. Heel simpel, wanneer de tegenstander de bal heel scherp in jouw rechterhoek speelt, zal de volgende bal hoogstwaarschijnlijk in de linkerhoek komen. Je kunt dus aan een bepaalde situatie vaak al opmaken wat de volgende stap zal zijn van jouw tegenstander.

Tactische anticipatie
Tenslotte is er nog de tactiek van de tegenstander die zijn onvoorspelbaarheid voorkomt. Zeker wanneer je tegen bekende tegenstanders speelt, weet je vaak al wat deze gaat doen in bepaalde situaties. Trek hieruit je conclusies en je haalt de angel uit zijn/haar tactiek.


Probeer tijdens een partijtje tennis maar eens de anticipatie-mogelijkheden van je tegenstander te observeren. Er zijn spelers die van nature een hoog anticipatievermogen hebben of hebben verworven door ervaring.

Een concreet voorbeeld waarbij alle anticipatie-mogelijkheden direct toepasbaar zijn, het dubbelspel en met name aan het net. Wanneer je goed anticipeert weet je sneller wanneer je in kunt lopen, wanneer je moet verdedigen etc.

Veel oefenen en anders je gelukkig prijzen dat je van nature een goede anticipatie hebt.

Agassi vs Sampras
Hadden zij nog tactische geheimen voor elkaar?
Slice backhand
Welke slag/effect gaat Richard slaan?

Hewitt
De man met uitstekend anticipatievermogenLees/Plaats reactie: 6 |Plaats deze tennistip op eKudos Plaats deze tennistip op Nujij.nl Tip deze tennistip op Hyves Deel op Twitter 10-2014 RamonTennis leren met leertennis.nl | (c) 2006-2015